Vanliga frågor


Vad är skillnaden mellan Gastric Bypass och Sleeve?

  • Det finns större likheter än skillnader mellan en Gastric Bypass och en Gastric Sleeve, även om de ser helt olika ut på bild. Det är framför allt ändringen i de signalsystem som styr hunger och mättnad som är bakgrunden till att operationerna fungerar. Det rent mekaniska, exempelvis hur mycket mat som får plats, är något som troligen har viss betydelse i början. I längden handlar det om hur aptitsignalerna ändras. Vi vet till exempel att båda operationerna minskar hungern, de gör även att man kan känna sig mättare efter att man har ätit. Vi har längre uppföljningstid efter en Gastric Bypass, medan det för närvarande finns begränsat med data för Gastric Sleeve längre än fem år. Viktnedgången under de fem första åren är å andra sidan liknande, liksom förbättringar i hälsotillståndet. Det finns alltså inget enkelt svar på vilken av operationsmetoderna som fungerar bäst för den enskilda patienten, utan det finns helt enkelt två bra alternativ. Vi kommer tillsammans fram till vad som passar just dig bäst.

Hur länge blir jag sjukskriven?

  • Vi rekommenderar att du sjukskrivs du cirka 3 - 4 veckor men det finns undantag med patienter som börjar arbeta redan efter några dagar. Den första veckan går ofta åt till att hämta sig fysiskt samt att komma igång med ätandet och drickandet. Vecka 2 och 3 är fokus på att att lära känna sina nya hunger- och mättnadssignaler. När man känner sig fysisk återhämtad finns det inga begränsningar för lyft eller liknande så länge allt känns okej.

Hur mycket kostar det?

Vad ingår i priset?

  • På Metabolt Center erbjuder vi ett helhetspaket som innefattar det du behöver före, under tiden och efter operationen. Vi följer regelbundet upp dig under två års tid genom personliga besök, provtagning, livsstilsråd etc. Det tillkommer 100 kr vid provtagning om det utförs utanför Carlanderska.

När kan jag börja träna igen?

  • Börja promenera redan dagen efter din operation. Det finns inga hinder för att börja träna lätt redan efter en vecka eller två, förutsatt att det känns bra. Klokt är dock att köra igång med lite lättare träning under de första månaderna efter operationen, för att i takt med att kaloriintaget blir större öka intensiteten i träningen. Försök gärna få med inslag av styrketräning i din vardag. I längden finns det inget som begränsar hur hårt du kan träna.

Hur snabbt och mycket kan jag räkna med att gå ner?

  • Generellt sett går man ner vikt i snabb takt under de första 3 - 6 månaderna. Detta är dock väldigt individuellt, vilket är viktigt att ha i åtanke. Det är också viktigt att komma ihåg att det redan en kort tid efter operationen kan infinna sig perioder när vikten står stilla ett tag. Det är ingenting att oroa sig över utan är kroppens sätt att hitta sin nya balans.

Har man ont efter operationen?

  • Upplevelsen av smärta är väldigt individuell men det finns tyvärr ingen operation som är helt smärtfri. Dock är vår uppfattning att majoriteten av patienterna upplever att det gör mindre ont än vad man förväntat sig och det kan också vara precis tvärtom. Timmarna efter operationen känns det oftast som en ordentlig träningsvärk i bukväggen. Denna värk brukar minska redan till dagen efter, då det istället kan kännas uppspänt och svullet av gaser i magen. Spändheten minskar när gaserna kommer ut och när avföringen kommer igång. Eventuella smärtstillande mediciner anpassas individuellt och i samråd med sjukvårdspersonalen. Läs gärna bloggartikeln av vår narkosläkare Magnus för mer information!

Vad får jag äta efter operationen?

  • Kostråden kan variera ganska mycket mellan olika enheter. Vi på Metabolt Center rekommenderar våra patienter att successivt trappar upp maten, framförallt när det gäller konsistensen. Det innebär att man först går på flytande diet under en veckas tid, för att därefter äta mjuk mat i ett par veckors tid. Cirka en månad efter operation kan man börja äta mer "vanlig mat". Känns detta okej kan man öka intaget av föda med fast konsistens snabbare.

Jag har hört att man kan få näringsbrist. Stämmer det?

  • Vi rekommenderar att äta kosttillskott efter en överviktsoperation, då det är det enklaste och snabbaste sättet att få i sig alla ämnen som kroppen behöver. Det är ingen fara att missa ett par dagar eller någon vecka, men det innebär helt klart en större risk att få någon form av brist i det långa loppet om man slarvar med intaget av vitaminer och mineraler enligt rekommendation. Det har tidigare funnits en tro på att man inte behöver ta tillskott efter en Gastric Sleeve, men har genom studier kunnat konstatera att i princip samma brister kan uppstå efter en Gastric Sleeve-operation som efter en Gastric Bypass. Specialpreparat som innehåller alla vitaminer och mineraler (t ex Baricol Complete) gör det enklare för många patienter att få i sig tillräckligt med tillskott.

Kan man få träffa dietist utan att vara patient hos er?

  • Nej tyvärr inte

Om vikten börjar gå upp, ska jag börja banta igen då?

  • Det är oftast inte en bra ide´ att börja banta efter att man gjort en operation. Anledningen till att man börjat gå upp i vikt är ibland att man äter för sällan, för lite mat eller för lite protein. Det gäller istället att äta tillräckligt ofta och mycket av bra mat för att fortsätta ha en hälsosam kropp.