Ganska snart upptäcker du vad som fungerar när det gäller val av mat och portion

Att äta efter operationen

Ofta fungerar det förvånansvärt bra att äta utan magsäck. Det är mycket sällan som gastric bypass – operationen leder till undervikt vilket måste betyda att det går att få i sig energi (kalorier). Visst äter man mindre men senare års forskning har visat att energiintaget ligger någonstans mellan 1700-2700 kcal/dag ett år efter operationen beroende på om man är man eller kvinna, vilken vikt och kropps- sammansättning man har och hur fysiskt aktiv man är. Visst kan det vara jobbigt att vara nyopererad, att hittat rätt i sina nya matvanor, men ganska snart upptäcker du vad som fungerar när det gäller val av mat och portion.Det kan bli stora förändringar och inte bara i portionsstorlek utan också smaker. Det kan helt enkelt bli en ny upplevelse att äta efter en gastric bypass. Studier har visat att preferensen för fett och socker minskar efter operationen, däremot ökar intaget av frukt och grönt. Aptiten kan ibland vara nedsatt efter gastric bypass. Det kan vara svårt att känna hunger och mättnad, men så småningom brukar dessa signaler komma tillbaka.

Målet är att du ska kunna njuta av maten och så småningom kunna släppa tankar på att hålla ”diet”

Kostråd i Carlanderskas program för överviktskirurgi

När du startar Carlanderskas program för överviktskirurgi får du både träffa vår dietist och du får kompendiet Ett lättare liv. Där får du råd om hur du kan starta upp efter operationen så att du slipper obehag i form av så kallad dumping-besvär eller andra måltidsrelaterade symtom.
Vi ger råd om den nödvändiga upptrappningen av kosten, portions- storlekar som kan vara lagom att börja med och livsmedel som ofta fungerar. Att äta lite och ofta kan vara bra då du är nyopererad men kanske inte för all framtid. Gastric bypass medför ett försämrat upptag av vissa vitaminer och mineraler, därför är det viktigt att ta kosttillskotten som du får rekommenderat i samband med operationen.

Att välja bra mat är naturligtvis också av värde, på så vis förhindras näringsbrister efter operationen. Men ibland bjuds det något gott och vår tro är att även detta får plats i små mängder efter gastric bypass. Målet är att du ska kunna njuta av maten och så småningom kunna släppa tankar på att hålla ”diet”. Diet är något som förmodligen upptagit stor del av ditt tidigare liv. Mat är ju så viktigt, inte bara för näringsämnenas skull, det är ett sätt att umgås och ha det trevligt.

Gastricbypass