Operationerna

En kortare tids diet

Innan ingreppet ska du stå på pulverdiet under 1-4 veckor. Genom denna minskar fettinlagringen i levern och bukhålan och därmed minskar risken för komplikationer i samband med operationen. Hur lång perioden blir avgörs bland annat av ditt BMI. Information om denna förebyggande åtgärd får du av vår dietist i samband med inskrivningen.


Inför operationen

Dagen före samt på operationsdagen ska du genomföra en del rutinmässiga förberedelser hemma. Bland annat ska du duscha och tvätta dig med en bakteriedödande tvål som du får av oss och sedan sova i rena lakan. Du kommer att få all nödvändig information på din kallelse och har du frågor finns vi bara ett telefonsamtal bort.


Dags för operation

Operationsdagen ska du anmäla dig i huvudreceptionen (se vägbeskrivning). Därifrån blir du hämtad av personal från preoperativa avdelningen på Carlanderska. Väl på avdelningen träffar du sjuksköterskor, operationspersonal, narkosläkare och ansvarig kirurg.

Du byter om innan du sövs inför ingreppet. Operationen tar ca 1 timme.

Uppvak och sjukskrivning

Efter operationen ligger du kvar på "uppvaket" tills dess att vårdpersonalen bedömer att du är redo att komma till vårdavdelningen. Där hälsar någon av oss i teamet på, men för övrigt är det avdelningspersonalen som tar hand om dig tills du åker hem.

Du ligger kvar på avdelningen tills dagen efter operationen, och du kan förbereda dig på att vara sjukskriven mellan 2-4 veckor.

Det är av mycket stor vikt att du kommer upp och rör på dig så fort som möjligt då det hjälper tarmarna att komma igång. Vi kommer också att visa dig andningsövningar som minskar smärtan och hjälper dig att må bättre.


Operationsmetoderna

Gastric Bypass

Vid en Gastric Bypass kopplas större delen av magsäcken förbi så att maten kommer ner i tarmen. Det gör att du snabbt känner mättnad varje gång du äter och dricker och även mindre hunger. De röda prickarna på bilden illustrerar mat, de gröna fyrkanterna illustrerar magsafter, bukspott och galla. Maten kommer alltså ned via den uppdragna tarmen och möter sedan de vätskorna som behövs för spjälkning och upptag vid den nedre kopplingen. Den absolut största delen av tunntarmen finns efter den nedre kopplingen. Operationen utförs med hjälp av laparoskopisk teknik (titthålskirurgi).


Gastric Sleeve

Vid en Gastric Sleeve tar kirurgen bort runt 75-80% stor del av magsäckens volym, vilket gör att mindre mat får plats och mat och dryck går snabbare vidare till tunntarmen än tidigare. Det leder till en upplevelse av snabb mättnadskänsla när du äter, men även hungern minskar. Gastric Sleeve anses operationstekniskt enklare att genomföra, samtidigt som viktminskningen under de första åren är jämförbar med den efter en Gastric Bypass. Långtidsresultaten är dock mindre kända efter Sleeve än efter Gastric bypass. 


Ett lättare liv

Oavsett vilken operationsmetod du väljer kommer du på många sätt få ett lättare liv.

Med viktminskningen upplever de flesta en allt större möjlighet att orka och kunna leva ett normalt och aktivt liv. Ofta hör vi att man upptäcker fascinationen av att göra saker som man omedvetet låtit bli att göra i takt med att vikten gått uppåt.

Men framför allt hjälper operationen till att minska risken för att utveckla viktrelaterade sjukdomar!


Webbdesign: Metabolt Center