Vi finns med dig från början till slut


Innan vårt första möte vill vi att du fyller i den hälsodeklaration som finns att ladda ner nedan. Har du ingen möjlighet att ladda ner den är det bara att höra av sig så skickar vi hem den med post.

Hälsodeklarationen tar du med dig till informationsmötet, har du ingen möjlighet att komma går det bra att skicka den till oss med vanlig post (tyvärr kan vi inte ta emot den digitalt av tekniska skäl).     

Utifrån det du skrivit i din hälsodeklaration gör vår kirurg en noggrann bedömning, och vår ambition är att erbjuda operationstid inom 6-8 veckor. Dock vill vi understryka att väntetiden kan variera.Programmet steg för steg


När du startar programmet för överviktskirurgi hos oss på Metabolt Center träffar du dietist och sjuksköterska regelbundet under minst två års tid. Det är viktigt att du ser uppföljningen som en lika viktig del i programmet som själva ingreppet. Eventuella komplikationer kan endast upptäckas och behandlas i tid om vi ses regelbundet.

Efter första informationsmötet får du med dig kompendiet "Ett lättare liv". I det har vi samlat mängder med praktiska och användbara tips som du har användning för både inför och efter operationen. Du får tips på hur du bäst startar upp med mat och dryck samt hur du får det att fungera i längden, vad anhöriga, släkt och vänner kan tänka på med mera.

Oavsett vilken metod du opereras med får du stöd från våra mycket erfarna medarbetare i hur du kan trappa upp portionsstorlekar, vilka livsmedel som vanligtvis fungerar och hur du ska hitta livsmedel som fungerar för just dig.

Grundprincipen är att lära sig lita på kroppens nya signaler, att upptäcka att du håller vikten när du äter regelbundet och att du kan och får äta dig mätt. Vi tror att detta är en förutsättning för att få ett bra och bestående resultat. Att göra kloka val och att ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet är också väsentliga delar i att behålla en sund och hälsosam livsstil.


Den viktiga uppföljningen


Uppföljningsmöte 1


Vi träffas 2 månader efter efter din operation. Du kommer till mottagningen och träffar både sjuksköterska och dietist. Skriv gärna ner frågor som du kommer på inför mötet.


Uppföljningsmöte 2

Andra uppföljningsmötet sker 6 månader efter din operation. Du kommer till oss på Metabolt Center och träffar vår dietist. Vid behov kan du även få träffa en sjuksköterska och/eller kurator. 


Uppföljningsmöte 3

Tredje mötet sker 12 månader efter din operation. Vi ses återigen på mottagningen och såväl sjuksköterska som dietist närvarar. Vid detta tillfälle tas också blodprov. 


Sista uppföljningsmötet

Det fjärde (för de flesta det sista) uppföljningsmötet sker 2 år efter operationen. Vid det här besöket tas blodprov för att säkerställa att allt ser bra ut. Dessutom skriver vi en remiss till den Vårdcentral du tillhör, då det är dit du kommer att gå för årliga kontroller i fortsättningen.

Du får också träffa andra personer som har erfarenhet av överviktskirurgi, och kanske återser du några av dem som var med vid informationsmötet. Att vi väljer att samla en grupp patienter till två-års kontrollen bygger på den positiva feed back vi fått från tidigare träffar. Många upplever det som ett gyllene tillfälle att knyta ihop säcken, samt att utbyta erfarenheter och upplevelser med likasinnade.


Du är självklart välkommen att kontakta oss även i fortsättningen!

Teamet på Metabolt Center

!function(){if(0==document.getElementsByClassName("wnd-cms").length)for(var e=document.getElementsByClassName("column-content"),s=0;s